Het verschil kunnen maken!

 

Op 7 juni 2008 wordt de brandweer Zuilen gealarmeerd voor bijstand aan een zeer grote brand aan de Oude Gracht in Utrecht. Het bleek te gaan om een Middeleeuws gebouw waarin een kringloopwinkel zat gevestigd. Bij aankomst, wij waren de derde autospuit, werden wij eerst ingezet om uitbreiding van de brand binnen in het pand te voorkomen. Dat bleek kansloos en na overleg met de andere bevelvoerders en de Officier van Dienst (OVD) kregen wij een inzet vak vanuit de Lange Smeestraat naar de achterzijde van het pand aan de Oudegracht. 

Via een antiekwinkel moesten wij naar de bovengelegen woning om vanuit het keukenraam de uitslaande brand aan de achterzijde tegen te houden. De woning en de winkel zaten net aan de achterzijde van de kringloopwinkel. Achter het keukenraam zat een afdakje van de aanbouw van de winkel. Daarop konden wij mooi ons waterkanon neerzetten en zo met een flinke sproeistraal de achtergevel van de antiekwinkel te beschermen. Moet je voorstellen dat een dikke, 75mm, slang door een klein winkeltje de trap op gaat en door de keuken en woonkamer via het aanrecht een groot straatwaterkanon aan het voeden was. 

Dan denk je ‘we hebben hem’ (de brand) in de smiezen! Die brand komt ons niet voorbij. Nee dus!! Wat bleek aan de bovenzijde werd het dak in brand gezet en aan de onderzijde was de brand toch overgeslagen naar het uitbouwtje waarop het straatwaterkanon stond. Dus een straal hoge druk naar de zolder en een straal hoge druk naar beneden: beide om de uitbreiding terug te dringen. Dat is gelukt! 

Toen wij boven kwamen was het waterkanon verdwenen! Wat bleek: het uitbouwtje was door de brand ingestort en het waterkanon hing aan de slang te bungelen uit het raam. Daaruit blijkt maar weer dat je constant het verloop van de brand moet blijven monitoren.

Door onze inzet is een uitbreiding naar de achtergelegen panden aan de Lange Smeestraat voorkomen en konden de bewoners na de brand weer terug naar hun woning. Ze moesten wel wat rommel en gelekt bluswater opruimen. O ja: En de koelkast aanvullen. Wij zijn zo vrij geweest om wat limonade daaruit op te drinken. Konden de bewoners overigens wel waarderen.
 

Dat de samenwerking met de politiehelikopter in dit geval levensreddend voor een aantal brandweercollega’s is geweest, mag niet onbenoemd blijven. Doordat de heli boven de brand hing en met een warmtebeeldcamera het pand filmde, werd duidelijk dat de brandweerlieden op het dak exáct boven de brand aan het werk waren. Via de korte lijnen over de portofoons konden zij van het dak worden gehaald.

Uiteindelijk zijn we door de collega's van brandweer Maarssen afgelost en hebben zijn ons inzet vak verder na geblust. 

Wees je tijdens de bestrijding van een brand altijd bewust van de ontwikkelingen die een brand doormaakt. Blijf de brand in de gaten houden, want hij kan je blijven verrassen!

Link naar een film over de brand. Bij 3:36 min sta ik in overleg met mijn bemanning van de TS502

Bron van de foto's: link Met toestemming van Aneo Koning geplaatst.

 

 

© 2024 Marcel van Westendorp. All Rights Reserved.