Een veel voorkomende inzet voor de brandweer is wateroverlast. Na een stevige hoosbui, of een gesprongen waterleiding maar ook hennepkwekerijen waarvan het bewateringsysteem verstopt raakt. Het je midden in de zomer een wateroverlast terwijl het niet heeft geregend: vraag de politie maar mee want gegarandeerd dat het een kwekerij is.

Ergens in de zomer van 2000 is de hemel boven Utrecht open gebarsten. De stad zwom letterlijk. Ook post Zuilen werd ingezet en met de 502 werden we met een prio1 naar de Zeeheldenbuurt gestuurd. Dat was aan der andere kant van de stad dus een leuke rit voor de chauffeur, toeval mijn vader bij deze inzet. Aan de AC vroeg ik: “Hoezo prio 1 voor een wateroverlast?” “Het betreft de woning van een hoog zwangere dame, die behoorlijk in paniek is” zei de RAC. Bij aankomst in de M.A. de Ruyterstraat bleken meerder, onder maaiveld gelegen, woonkamers blank te staan. De betreffende woning van de hoog zwangere dame als eerste bezocht. Zij was inderdaad behoorlijk overstuur. Haar partners was er niet en kon ook niet vlot thuis komen. De situatie was zo dat ik besloot een ambu te laten komen. Zij is ook ter controle meegegaan met de ambu.
O ja, als u dit nog leest: “de koekjes op tafel heb ik op gegeten. Ik viel namelijk om van de honger.”

“Hoe krijgen we deze woningen weer droog?” was de grote vraag. Ik herinnerde mij een recente oefenavond op post Schepenbuurt. Daar hadden we instructie gekregen op de nieuwe Milieucontainer. De container had diverse pompjes en watervoerende armaturen aan boord om milieuincidenten op te lossen. Waaronder vloeistofstofzuigers die het water weg pompte in plaats van een opvangbak. Dus ik dacht dat deze wel bruikbaar kon zijn. Dus om de milieucontainer gevraagd. De collega’s die kwamen hadden iets van “wat moeten die vrijwilligers met dat ding?” Nou dat werd ze snel duidelijk. In mum van tijd hadden we meerdere woningen vlot water vrij. Missie geslaagd.

Later die dag heb ik de container nog twee keer ingezet. Aan de Voorstraat en voor een mega waterlekkage in de net opgeleverde rechtbank in Utrecht. Daar was in de archief kelder een hemelwaterafvoer van 60cm gebarsten door de enorme waterdruk die daarin was ontstaan. Het gehele archief met van die rijdbare kasten stond vol met 20 á 30 cm water. Ook hier kwam de milieucontainer zeer goed van pas.

De container staat nu in Veenendaal en maar weinig korpsen kennen de aanwezigheid ervan. Dat is echt jammer want er zitten tal van handig hulpmiddelen op om milieu incidenten op te lossen. Ga er eens kijken en post Veenendaal: Koester deze container want het is zonden dat hij zo weinig bekent is en zelden wordt ingezet.

O ja: ik hen hem ook eens inzet voor een echt milieu incident. Een aanrijding met twee vrachtwagens op de A2 bij hooggelegen. Een brandstoftank was lek geraakt.

© 2024 Marcel van Westendorp. All Rights Reserved.