Op 21 november 2020 had ik dienst als woordvoerder van de brandweer. In de ochtend werd ik gebeld door de meldkamer over een incidentje waar de brandweer al even stond, een wateroverlast in Den Dolder. “Mocht je vragen krijgen, dan weet je ervan”. Niet veel later gaat mijn pager voor assistentie collega. Het drong niet tot mij door want dit was niet volgens protocol. Assistentie collega is gelijk GRIP1. Toch de meldkamer even gebeld maar ik kwam er niet tussen. Blijkbaar toch echt iets aan de hand. Niet snel daarna toch GRIP1.

Ik ga ter plaatse en zoek alvast contact met het hoofd communicatie om alvast af te stemmen, want dit wordt groot, als het klopt. Ik begreep inmiddels dat er een collega in een liftschacht was gevallen. Je rijdt op automatische piloot en handelt ook zo.

Ik kom na circa 20 min ter plaats en had over C2000 al mee gekregen dat er serieus iets aan de hand was. Ik parkeer mijn auto en bij het uitstappen zegt een collega, “Het is Pim van der Bruggen, die ken jij toch?” Wat er dan door je heen gaat is niet te beschrijven. Ik meld mij in het CoPI en ga aan het werk. Spreek pers aan en zij vragen de te verwachte vragen. Ik bevestig dat er een collega in een liftschacht is gevallen maar wat zijn toestand is weet ik niet. Ook vraag ik hen nog even terughoudend om te gaan met de berichtgeving. Dat doen zij.

De eerste vraag in het CoPI is altijd: “Is er iemand betrokken bij dit incident” Dat was altijd een overbodige vraag, maar niet dit keer. Ik vertel de Leider CoPI dat het slachtoffer mogelijk een vriend van mij is en ik al aflossing voor mij heb geregeld. Ik merkte dat ik emotioneel werd en op de automatische piloot liep.
Het duurde even voordat in het CoPI de naam werd bevestigd. De politie moet eerst zekerheid hebben. In het CoPI werd ook besproken hoe de familie geïnformeerd zou worden. Pas in het 2e CoPI werd zijn naam bevestigd.

Pim is de 98e collega die op 29 mei 2021 aan de lijst van gevallen brandweercollega’s wordt toegevoegd op het nationale brandweer monument. In mij lessen aan de brandweer heb ik vaak gezegd, “Zorg dat je nooit nummer 98 wordt”. Pim is nummer 98. En toch zullen er in de loop der jaren namen bij blijven komen.

Zorg dat jij nooit nummer 99 wordt!

https://www.brandweer.nl/brandweernederland/brandweermonument

© 2024 Marcel van Westendorp. All Rights Reserved.