Stoom brandspuit

Stoombrandspuit

ImageStoombrandspuitStoombrandspuit

Het grote voorbeeld

Geschiedenis In 1908 werd deze stoomspuit door de firma Bikkers & Zn. uit Rotterdam aan de Leidse brandweer geleverd. Het was de 46e en een van

de laatste stoombrandspuiten die door Bikkers gemaakt werd. Deze spuit werd ondermeer bij de befaamde stadhuisbrand in 1929 bij een temperatuur van 24 graden onder nul ingezet.

In 1985 is een start gemaakt met de restauratie. Na ca. 3500 manuren is in het voorjaar van 1991 de spuit opnieuw in gebruik genomen. De spuit wordt door slechts één paard getrokken. Deze stoombrandspuit is de enige werkende spuit in Nederland waarbij de verhitting van het water in de ketel gebeurt met behulp van een oliebrander. De ketel wordt opgestookt met hout en nadat de druk opgebouwd is kan de olieverbrander die de olie onder druk "vergast" het overnemen. Dit wat in 1908 een noviteit!!! (p.s. de ketel kan ook gewoon op kolen gestookt worden) In 1996 heeft de SHB in eigen beheer een nieuwe stoomketel gebouwd omdat we de originele ketel zelf om veiligheidsredenen afgekeurd hebben.

Technische gegevens

 

Bouwjaar: 1908
Leverancier: Bikker Rotterdam
Gemeente: Leiden Nr 3
Ketel: Waterpijp
Stoken: Kolen of petroleum
Cilinders: 2
Pomp: Dubbelwerkende plunjerpomp
Capaciteit: 700 ltr. per minuut
Voortbeweging: 1 paard
Bemanning: 4 man (koetsier, machinist, 2 spuitgasten)

Het model is gebouw tussen 2005 en 2009 naar de tekeningen van de Nederlands Vereniging van Modelbouwers. Het is gebouwd op de schaal 1:8 en volledig werkend.

Image
Image

Foto's van het model

Foto's van de bouw

© 2024 Marcel van Westendorp. All Rights Reserved.